Ernstig visueel gehandicapt: Wat moet ik leren?

Wat moet je allemaal leren als je een ernstige oogaandoening hebt en blind wordt of zeer ernstig visueel gehandicapt?

Ik merk nu dat er zoveel is wat je moet leren als je slecht gaat zien of blind wordt. heel veel dingen liggen voor de hand, maar er zijn veel meer zaken waar je helemaal niet aan denkt en die mijn omgeving vaak niet begrijpt of bedacht had.

Daarom wil ik in dit deel van de website jullie op de hoogte houden van alle dingen waar ik tegenaan loop (vaak letterlijk) en wat ik allemaal moet en ga leren tijdens mijn revalidatie zodat ik weer onafhankelijk en zelfstandig van het leven en hopelijk nog heel veel leuke dingen kan genieten.
Wat moet je allemaal (opnieuw) leren als je blind wordt?

Een aantal dingen die ik tijdens de revalidatie ga leren

Hieronder zet ik in een overzichtje de dingen die ik (opnieuw) ga leren tijdens mijn 28 weken interne revalidatie in Apeldoorn. Natuurlijk weet ik nu nog niet precies wat dat allemaal zal zijn omdat ik vanaf 5 januari 2015 met de revalidatie begin.

Wat ik nu al weet, zet ik er nu bij en in de komende periode breid ik dat steeds uit. Als ik er een uitleg of berichtje over schrijf, link ik het daar naartoe 😉

  • Braille leren lezen
  • Dagelijkse handelingen “non-visueel”
  • Binnenshuis bewegen zonder zicht
  • “Blind” typen