Hoe ontstaat blindheid?

Blindheid ontstaat door allerlei verschillende oorzaken. Het kan al bij de geboorte zijn dat iemand blind is, maar het kan ook zo zijn dat later iemand slechtziend of blind wordt.

Nu zijn er veel verschillende oogaandoeningen en deze wil ik hier gaan beschrijven. daarnaast komt er per oogaandoening een uitleg over het onstaan en verloop van de ziekte of aandoening die de blindheid of visuele handicap veroorzaakt.

Momenteel ben ik deze info aan het verzamelen en de nadere uitleg volgt zo snel mogelijk. Met de ZIEN app kan je al zien in welke fases oogaandoeningen ontstaan en hoe je op dat moment nog kan zien.

Welke oogaandoeningen die blindheid veroorzaken heb ik?

Helaas heb ik twee aandoeningen die bij mij een bijna complete blindheid veroorzaken. Het gaat om Retinitis Pigmentosa wat een soort van tunnel in waas(blur tot het grijs/zwart ziet) veroorzaakt van buiten naar binnen in verschillende fases en om Maculadegeneratie dat van binnen naar buiten het zicht wegneemt.

De 4 fases van Retinitis Pigmentosa

De 4 fases van Retinitis Pigmentosa

Als je in de ZIEN app kijkt naar de 2 oogaandoeningen die ik heb, zal je zien dat in mijn geval er helaas geen zicht over zal blijven. Dit is ook de reden dat ik tijdens mijn 28 weken interne revalidatie bij Koninklijke Visio Het Loo Erf in Apeldoorn alles zal gaan leren compleet “non visueel” zoals het daar genoemd wordt.