Videologie, Agogie, Braille en meer… Dat was mijn week revalidatie bij Visio! #slechtziend #blind

Videologie, Agogie, Computerles, Handwerken, Braille, Muziek en groepstherapie. Laatste “lange” week bij Koninklijke Visio in Apeldoorn.

Het was en is, nog 2 dagen te gaan hè, weer een lange week bij Koninklijke Visio deze revalidatieweek. Blijkt ook allemaal net iets teveel voor mij en vanaf volgende week ga ik ook 4 dagen per week in plaats van de volledige 5 dagen naar Apeldoorn. Mijn verslagje van deze week zie je hieronder.

Er waren deze week wel veel “open” of vrije uurtjes, net hoe je het noemen wilt, nu verschillende leraren en begeleiders andere bezigheden hadden zoals bijvoorbeeld cursussen. Zo vielen uren psychologie en trajectbegeleiding uit. Die kom je dus deze week niet tegen in mijn verslagje.

Wel nieuw is de Fysiotherapie. Ben vorige week namelijk gevallen met de rolstoel en heb daarbij een nekhernia opgelopen. Kon er ook nog wel bij 😉
En de verschrikkelijk injectie in mijn oog bij de oogarts hier. Wie mij ook op Facebook volgt weet dat er vocht achter mijn netvlies gesignaleerd is. Zit en zat daar heel erg mee.

De injectie zou dinsdagochtend zijn dus niet geslapen van de zenuwen. Kom ik daar en blijkt er geen rekening gehouden te zijn met mijn allergieën(waren ze vergeten te vragen). Zonder injectie weer terug naar Visio en nu morgenochtend opnieuw erheen. Zal vannacht dus weer in de zenuwen zitten en waarschijnlijk ook weer slecht of niet slapen.

De avondactiviteiten noem ik hieronder ook niet omdat ik daarover een apart berichtje aan het maken ben. Krijg er namelijk zoveel vragen over dat ik de “avonden” apart wat aandacht ga geven. Zodra dat klaar is, plaats ik die natuurlijk direct.

Natuurlijk maandag weer vroeg op want om 8 uur stond de taxi er alweer. Na de reis goed aangekomen met gezellige medepassagiers en net tijd voor een kopje thee om direct de eerste uren in te gaan.

De vakken en revalidatie-onderdelen van deze week, te beginnen met Videologie

Heb nu eens niet een indeling per dag gemaakt, maar alle (les)onderdelen van de revalidatie die ik deze week heb genoemd. Per onderdeel of les leg ik dan kort uit wat ik doe of gedaan heb. FF wat anders, gewoon omdat het kan.

Videologie

Heb nog niet zoveel over Videologie verteld realiseer ik me. Vind het namelijk altijd super interessant en ik leer ook goed wat er met mijn ogen gebeurt en wat ik moet/kan verwachten. Voor mijn verwerking is dat wel heel belangrijk gebleken.

Videologie gaat namelijk over de leer van het oog. Aan de hand van algemene en specifiek voor mij geldende vragen leer ik alles over de ogen, slechtziendheid en blindheid.

Videologie tijdens revalidatie bij Koninklijke Visio

Videologie: Leer van het oog!

  • Hoe werken de ogen?
  • Wat voor oogaandoeningen zijn er?
  • Welke oogaandoening heb ik?
  • Wat zie ik nog? en… tot waar?

Naast wederom wat nieuwe wetenswaardigheden over het oog is er deze week ook aandacht voor de situatie bij mij nu. Mijn zicht is echt nihil nu. Bovendien zie ik in het donker eigenlijk niets meer en overdag weinig en vaag. In het kleine stukje zicht dat er nog is, lijkt alles een blur en contrasten zie ik helemaal niet meer.

Bij de videologie zijn we ook begonnen met de “ervaringsbril”. In verband met de komende open dag dinsdag over een week. De ervaringsbril laat per patient “zien” wat hetgene is dat hij of zij ervaart. Hoeveel het zicht nog is en wat daarin gezien en waargenomen wordt.
Ik zal de bezoekers tijdens de open dag vragen om hun verslagje daarover op mijn site met jullie te delen. Verwacht namelijk dat een ander nog beter uit kan leggen wat ik nu eigenlijk nog zie en hoe.

Agogie / Bewegings Agogie

Bij (bewegings)agogie draait alles om blind of slechtziend zijn in combinatie met mobiliteit. Dit is ook altijd een les met gemengde gevoelens. Wat je leert is nieuw en spannend, maar de redenen natuurlijk helemaal niet leuk. Wat mij erdoorheen helpt is altijd de wetenschap dat ik doordat ik dit allemaal leer, straks weer mijn zelfstandigheid terugkrijg en weer (leuke) dingen kan doen.

Waar moet je allemaal aan denken bij Agogie:

  • Lopen met signaalstok
  • Navigeren met signaalstok en/of andere hulpmiddelen
  • Hoe kan ik met gebruik van andere zintuigen mijn rolstoel en handbike gebruiken
  • Begeleiding bij (hulp)aanvragen(zZorg en gebruik van mogelijkheden en hulpmiddelen)

Braille

Natuurlijk blijft braille ook doorgaan deze week. Het schiet niet echt op en gaat niet zo snel als we zouden willen. Wat ik leer blijft namelijk niet zo makkelijk hangen bij mij en zeer veel doen en blijven herhalen is dan ook het best.

Wat de oorzaak is van het moeilijk kunnen leren, weet ik nog niet precies. er komt onderzoek en dan hoop ik daar duidelijkheid over te krijgen.

Computerles

Blijf veel werken met de computer en alle tools. Het blind typen gaat gelukkig wel goed. Waarschijnlijk omdat ik dit altijd al kon en niet echt helemaal verleerd was.

Deze week veel met de iPad gewerkt en dan vooral met mijn nieuwe “wifi” toetsenbordje erbij en de voice-over tool.

Handwerken

Was nu het leren werken met naald en draad. Viel niet mee, maar is wel belangrijk. Met gevoelige en scherpe dingen leren werken zonder zicht helpt je namelijk enorm bij het ontwikkelen van de andere zintuigen. Heb al regelmatig leren snijden en snijhulpmiddelen tijdens het koken leren gebruiken.

Nu eens iets anders met de naald en draad. Je komt regelmatig huis, tuin en keuken klusjes tegen waarbij je die kan of moet gebruiken tenslotte. Heb praktische oefeningen gedaan. Waarmee en wat dan kan ik niet zeggen want dat is een verassing voor iemand 😉

Muziek

Ben naturrlijk met het leren spelen van instrumenten bezig, maar zing ook. deze week bestond de muziek helemaal uit zang. Heerlijk… zingen.

Groepstherapie

Kan hier nooit teveel over zeggen omdat we bij Visio nu eenmaal afgesproken hebben om niet over “anderen” te praten en al helemaal geen namen te noemen of dat moet uitdrukkelijk toegezegd zijn door die persoon. Zoals bijvoorbeeld in het geval van mijn grote vriendin “Drentse” Ina hier.

Denk dat jullie best snappen wat naast psychologie en trajectbegeleing die ik hier persoonlijk krijg de groepstherapie inhoud. Denk maar aan het beeld wat over de AA bijeenkomsten altijd geschetst wordt. Veel emotie tijdens delen van ervaringen en je sterken met de wetenschap dat je niet allen bent.

Ik heb er in ieder geval altijd veel steun aan want hoezeer iedereen ook meelefft en ik ook met vrienden en familie kan praten, niemand begrijpt beter wat je doormaakt dan een andere slechtziende of blinde.

Geplaatst in Berichten van Steya, blind worden, Revalidatie Traject en getagd met , , , .